logo logo

Pripravljalni sestanek konference ICONE25, Šanghaj, Kitajska, 5.-10.12.2016

Mednarodno konferenco ICONE (International Conference on Nuclear Engineering) vsako leto skupaj organizirajo Ameriško (ASME) in Japonsko (JSME) združenje strojnih inženirjev in Kitajsko društvo jedrskih strokovnjakov (CNS). V letu 2017bo konferenca, na kateri tradicionalno sodeluje več kot 800 jedrskih strokovnjakov iz vsega sveta, potekala med 14. in 18. majem 2017 v Šanghaju na Kitajskem.

Na sestanku smo se seznanili z ogromnim odzivom avtorje, ki so ponudili kar 1200 referatov. Dorekli smo pravila recenzije referatov in pripravili osnutek protokolarnega dela konference. Pri tem smo posebno pozornost posvetili vabljenim govorcem, ki bodo sodelovali na otvoritvi konference in seveda tudi panelistom, ki bodo sodelovali v predvidenih 10 panelih.

Obisk v Šanghaju smo izrabili tudi za podroben ogled gradbišča jedrske elektrarne pri kraju Sanmen, kjer Westinghouse gradi dva reaktorja AP1000. Na prvi že izvajajo vroča testiranja. Predvidevajo, da bo pričela s poskusnim obratovanjem prej kot v enem letu. Po načrtih naj bi na tej lokaciji zgradili skupaj 6 enot AP 1000. Preostali čas je bil namenjen sestankom in strateškim razmislekom izvršilnega odbora (Executive Committee) sekcije za jedrsko inženirstvo (Nuclear Energy Division) pri Ameriškem združenju strojnih inženirjev (ASME).

Sestanka, ki ga je v Šanghaju organiziral SNERDI (Shanghai Nuclear Engineering Reseacrh and Design Institute), se udeležil prof.dr. Leon Cizelj, vodja Odseka za reaktorsko tehniko.

classical view