logo logo

Delavnica: "Leading a nuclear business. Competence development for academic teachers" Uppsala, Švedska, 29th - 30th May 2017

V dneh 29. in 30. maja 2017, sem se udeležil delavnice, ki jo je za učitelje s področja izobraževanja v jedrski tehniki organiziral INBEx (Institute for Nuclear Business Excellence) v sodelovanju z asociacijo ENEN (European Nuclear Education Network). Tečaj je na Univerzi v Uppsali organiziral bivši profesor te univerze, poznejši sodelavec podjetja Vattenfall (lastnik švedskih jedrskih elektrarn), danes pa direktor inštituta INBEx, dr. Jan Blomgren.

Učitelji (8 udeležencev) smo se za dva dni spremenili v dve neodvisni ekipi upravljalcev jedrske elektrarne. V obdobju šestih let smo morali poskrbeti za učinkovito, varno in družbeno sprejemljivo delovanje elektrarne v negotovih razmerah dereguliranega električnega trga. Ob srečevanju z nepričakovanimi tehničnimi, ekonomskimi in družbenimi izzivi, (vsi temeljijo na dejanskih izkušnjah različnih elektrarn po svetu), smo na lastni koži preizkusili kompleksnost sprejemanja odločitev na osnovi nepopolnih informacij in ob različnih mnenjih strokovnjakov, javnosti, regulatorjev in sodelavcev.

Udeležba na delavnici lahko po mojem mnenju pripomore k sprejemanju boljših odločitev in vpliva na izboljšanje komunikacije med deležniki v jedrski energetiki.

prof. dr. Iztok Tiselj

 

classical view