Ta stran uporablja piškotke (za prikaz videoposnetkov, zemljevidov in enostavno deljenje vsebine z drugimi).
Z nadaljevanjem ogleda te strani se strinjate z njihovo uporabo.
Z uporabo piškotkov se strinjam / želim več informacij / ne strinjam

 
logo logo JavnostPartnerjiMediji

Username: Password:

Projekcije širjenja COVID-19 v Sloveniji

Napoved 23.10.2020

Misel tedna: Pred nami je teden boja proti Covidu. Verjamem, da bomo zmagali, ker kadar je treba, znamo stopiti skupaj in sodelovati v skupno dobro.

Uvod

Uvodna pojasnila so podana tukaj. Za radovedne in željne znanja smo pripravili Malo šolo epidemije: epizoda 1, epizoda 2, epizoda 3.

Podatke pridobivamo od COVID-19 Sledilnika in se jim najlepše zahvaljujemo. Brez teh obsežnih kvalitetnih podatkov, ki jih vsakodnevno pretočimo v svoj model, se ne bi dalo napovedati nič pametnega, tako pa so naše napovedi izredno točne (z ozirom na področje napovedovanja razvoja epidemije).

Analiza stanja

Ocenjeno reprodukcijsko število R je 2,17 (podvojitveni čas dnevnih pozitivnih testov 6,3 dni ob 4 uvoženih/dan) in je nekoliko padlo, kar je dobra novica in nakazuje, da mogoče začenjajo prijemati ukrepi s 16.10., lahko je pa seveda tudi le statistična fluktuacija. Več bo znanega v prihodnjih dneh.

EDIT: Pravkar sem ob 13h izvedel, da je ostalo včeraj nepregledanih okoli 1000 brisov, kar pomeni okoli 250 pozitivih testov in bi bilo posledično včeraj okoli 1900 (1656 + 250) pozitivnih testov. To je zelo slabo, ker pomeni, da R še raste, namesto da bi padal. Posledično današnja izračunana reprodukcijska števila niso pravilna, so pa razlike majhne.

Virus je prvi obrambni zid ukrepov z 9.10. prebil, kot da ga ne bi bilo. Zdaj se je prebil že do naslednjega obrambnega zida, ki smo ga postavili z ukrepi 16.10. Upam, da bo zdržal. Ključen bo ta vikend, in če ga bomo uspeli ubraniti, smo zmagali, bo pa težko, ker se virus hitro razmnožuje in ga je vedno več. Zato se potrudimo in dosledno izvajajmo vse ukrepe, ker je to trenutno edino orožje, ki ga imamo v boju proti virusu. Če bo današnje dnevno število pozitivnih testov (število bo objavljeno jutri) manjše od 1900 bo R nekoliko padel, podvojitveni čas pa nekoliko narastel, sicer bo ravno obratno.

Če družba kot celota ne bomo uspeli bistveno zmanjšati širjenja Covida z odgovornim ravnanjem vseh, ne vidimo razloga, zakaj razvoj epidemije ne bi sledil predstavljenim neugodnim krivuljam. Če epidemije ne bomo uspeli sami pravočasno ustaviti, nas bo ustavila ona, kajti naraščajoče eksponentne funkcije se ne da premagati. Zato dosledno izvajajmo samozaščitne ukrepe, vsi in vedno. Epidemija bo začela pojenjati, če bo R manjši od 0,95 (ob 4 uvoženih/dan). Čuvajte se, kajti verjetnost, da srečate kužno osebo, je velika. (slika 1, slika 3, slika 4, slika 5)

Ocenjeno sedemdnevno povprečje efektivnega reprodukcijskega števila je R_ef_7dni=2,17 (včeraj 2,20) s podvojitvenim časom dnevnih pozitivnih testov 6,3 dni (včeraj 6,2 dni). Ocenjeno sedemdnevno povprečje reprodukcijskega števila je R_7dni=2,17 (včeraj 2,20). Sedemdnevno povprečje uvoženih pozitivnih testov je približno 4 uvožene/dan (prejšnji teden isto). (slika 3, slika 4)

Ocenjen delež okuženih in kužnih je sledeč:
V prvem valu se je okužilo približno 1% prebivalstva, kar pomeni približno vsak 100. prebivalec. Na vrhuncu je bil delež kužnih približno 0,35% prebivalstva, par pomeni približno vsak 300. prebivalec. V drugem valu se je do zdaj okužilo približno 3% prebivalstva, kar pomeni približno vsak 30. prebivalec. Trenutno je delež kužnih približno 2% prebivalstva, kar pomeni približno vsak 50. prebivalec, in hitro raste. Do zdaj se je v obeh valovih skupaj okužilo približno 4% prebivalstva, kar pomeni približno vsak 25. prebivalec.

Napoved razvoja epidemije

Kot vedno, smo prvi del napovedi preverjali s tem, kar že imamo v »čakalnici« (znano število pozitivnih testov v zadnjem obdobju po starostnih kategorijah, ki se bodo z določenim časovnim zamikom in deležem pojavili v bolnicah, na intenzivni in umrli), kjer imamo: hospitalizirani 470, intenzivna 129, umrli +137. Hospitalizirani in na intenzivni bodo predvidoma najprej nekoliko zaostajali za napovedjo in nato nadoknadili, umrli pa naj bi ves čas približno sledili napovedni krivulji.

Ob (optimistični) predpostavki, da ukrepi 16.10. polno primejo in zaustavijo širjenje epidemije (reprodukcijsko število pod 0,9), se nakazujejo naslednje maksimalne številke ob navedenih datumih:

  • 1832 dnevnih pozitivnih testov (z dnevno fluktuacijo do 2500) 25.10., potem počasen upad (včeraj 1832, 25.10.) (slika 1) (opomba: prešli smo na 10-dnevni zamik med ukrepom in vplivom na test, tako kot v prvem valu, prej 7-dnevni zamik v drugem valu)
  • 614 hospitaliziranih 1.11., potem počasen upad (včeraj 673, 4.11.) (slika 2) (opomba: nadgradili smo model)
  • 181 na intenzivni negi 7.11., potem počasen upad (včeraj 175, 7.11) (slika 2) (opomba: nadgradili smo model)

Kriteriji za 3. paket rdečega seznama ukrepov v 2. valu bodo predvidoma preseženi ob sledečih datumih:

  • >360 hospitaliziranih: že preseženo 23.10. (slika 2)
  • >60 na intenzivni: že preseženo 22.10. (slika 2)

V napovedi za pozitivne teste (slika 1) in bolnice (slika 2, slika 2b) smo predpostavili, da ukrepi (z "ukrepi" so mišljeni ukrepi in njihovo izvajanje) z 9.10. ne bodo uspeli zmanjšati R, da pa bodo ukrepi z 16.10. dovolj učinkoviti in bodo uspeli R spustiti na 0,9, do takrat pa bo epidemija sledila trenutni dinamiki z R=2,19 (pri tej vrednosti dobimo najboljše ujemanje s podatki) in 4 uvoženimi/dan. V tem primeru bo število dnevnih pozitivnih testov v prihodnjem obdobju fluktuiralo v območju od 300 do 2500 okoli trenutne povprečne vrednosti 1354, ki bo naraščala do 25.10., ko bo dosegla vrh pri 1832 (na sliki je zaradi sedemdnevnega povprečenja vrh že nekoliko prej, vrednost pa niža), in bo nato začela padati. V prognozi za bolnice je predstavljen tudi scenarij za primer, da ukrepi z 16.10. ne bodo prijeli, da pa bodo prijeli ukrepi z 20.10. (po 20.10. R=0,9, do takrat R=2,19), in scenarij, da dosedanji sprejeti ukrepi ne bodo prijeli (po 20.10. še naprej R=2,19). Namen predstavitve različnih scenarijev je, da se seznanimo z negotovostmi in karakterističnimi časi.

Še prognoza na osnovi epidemioloških podatkov (stanje 11.10.2020, novejši podatki niso na razpolago), ki jih tedensko objavlja NIJZ. S slike 6 je razvidno, da naraščajo vse kategorije razen "povezani z importiranimi". Vse kategorije razen "importirani" in "povezani z importiranimi" naraščajo še vedno vse hitreje (krivulje se krivijo v smeri navzgor), kar nakazuje, da imamo eksponentno rast, kar je slabo.

Slika 1: Z "ukrepi" so mišljeni ukrepi in njihovo izvajanje.

Slika 2: Z "ukrepi" so mišljeni ukrepi in njihovo izvajanje.

Slika 2b:

 Slika 3:

 Slika 4: (Stanje 14.10.2020, zaradi preseženih kapacitet epidemiološke službe novejši podatki niso na razpolago)

 Slika 5: Podatki o uvoženih od 11.10.2020 niso več na razpolago, zato je to zadnja slika, ki smo jo še pripravili ob predpostavki, da se po tem datumu uvoz ni spreminjal.

Slika 6: (Stanje 11.10.2020, novejši podatki niso na razpolago)

 

NOVICE
Opravljena nova eksperimentalna kampanja: Preučevanje temperaturnih fluktuacij v polno razvitem toku
Opravljena nova eksperimentalna kampanja: Preučevanje temperaturnih fluktuacij v polno razvitem toku Dr. Mohit Sharma ter sodelavci na Odseku za reaktorsko tehniko so opravili eksperiment turbulentnega prenosa...
Uspešno izvedena že 8. konferenca mladih jedrskih strokovnjakov YGNC
Mreža mlade generacije Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije (MMG DJS) je 19. 5. 2021 v sodelovanju z Odsekom za reaktorsko tehniko Instituta »Jožef Stefan« priredila že 8. konferenco mladih jedrskih strokovnjakov YGNC. Konfere...
A single grain boundary parameter to characterize normal stress fluctuations in materials with elastic cubic grains
Dr. Samir El Shawish in dr. Timon Mede z Odseka za reaktorsko tehniko na Institutu »Jožef Stefan« sta v sodelovanju z dr. Jeremyjem Hurom z Université Paris-Saclay, CEA (Francija) objavila znanstven...
Modelling of premixed layer formation in stratified fuel–coolant configuration
Janez Kokalj, dr. Mitja Uršič ter dr. Matjaž Leskovar, sodelavci Odseka za reaktorsko tehniko na Institutu »Jožef Stefan«, so objavil znanstveni članek »...
Validation of a morphology adaptive multi-field two-fluid model considering counter-current stratified flow with interfacial turbulence damping
Dr. Matej Tekavčič, sodelavec Odseka za reaktorsko tehniko na Institutu »Jožef Stefan«, je v sodelovanju z raziskovalci iz Inštituta za dinamiko tekočin, Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf (Nemčija) objavil zn...
Sestanek programskega odbora konference NESTet 2020, Bruselj, 7.-10.1.2020
Konferenca NESTet je posvečena izobraževanju in usposabljanju na področju jedrskih tehnologij. Po nekajletnem zatišju (zadnji NESTet je evropsko društvo jedrskih strokovnjakov (...
15th Steering Committee Meeting of the TSO Forum (TSOF), Dunaj, Avstrija, 17.-18. 2. 2020
Mednarodna agencija za atomsko energijo (IAEA) je leta 2010 ustanovila zbor pooblaščenih izvedencev za jedrsko in sevalno varnost (TSO) z namenom spodbujanja sodelovanja in izmenjave informacij. Osnovo za delovanje zbora predstavlja dokument TE...
Komunikacijska delavnica projekta ENEN+, Bruselj, Belgija, 13.-14.10.2019
Del projekta ENEN+ (Attract, Retain and Develop New Nuclear Talents Beyond Academic Curricula) je tudi razvoj in izvedba komunikacijske strategije, ki naj jedrske deležnike seznani z izz...
WPSAE Progress Meeting & PMU meeting, Garching, Nemčija, 27.1.-29.1. 2020
Evropske fuzijske raziskave v okviru Obzorja 2020 združuje ciljno orientiran 7-letni (2014-2020) fuzijski program EUROfusion, ki poteka pod okriljem EURATOM pogodbe. V okviru programa EUROfusion je velik del aktivnosti nam...
Sestanek Upravnega odbora ENEN, Bruselj, Belgija, 23.-25.10.2019
Več kot 75 članic združenja ENEN predstavlja večino evropskih univerz in raziskovalnih inštitutov, ki izobražujejo na področju varne rabe jedrske energije. V več kot desetletju obstoja je združenju uspel...
Sestanek EHRO-N Senior Advisory Group, Petten, Nizozemska, 18.-19.11.2019
European Human Resource Observatory – Nuclear (EHRO-N) je v letu 2011 ustanovila Evropska komisija z namenom sp...
Pripravljalni sestanek H2020 projekta SCC-SMR, Petten, Nizozemska, 27.-28.8.2019
Razpis za projekte Obzorja 2020 EURATOM v letu 2019 predvideva tudi aktivnosti pri razvoju malih in modularnih reaktorjev. Projekt SCC-SMR združuje zelo širok mednarodni konzorci...
Mednarodno ocenjevanje Tehniške univerze v Harbinu, Harbin, Kitajska, 14.-18.7.2019
Tehniška univerza v Harbinu (Harbin Engineering University, HEU) sodi z več kot 900 študenti v dveh jedrskih programih (jedrska tehnika, radiokemija) med največje na Ki...
mobile view