Ta stran uporablja piškotke (za prikaz videoposnetkov, zemljevidov in enostavno deljenje vsebine z drugimi).
Z nadaljevanjem ogleda te strani se strinjate z njihovo uporabo.
Z uporabo piškotkov se strinjam / želim več informacij / ne strinjam

 
logo logo JavnostPartnerjiMediji

Username: Password:

Arhiv napovedi (1. val, marec-maj 2020)

1. val (marec-maj 2020)

Dr. Matjaž Leskovar je v dneh, ko je cel svet zaskrbljen zaradi razvoja epidemije, naredil svojo napoved razvoja epidemije COVID-19 v Sloveniji. Izračunana je s pomočjo točkovnega modela epidemije, ki je uglašen z javno dostopnimi podatki in omogoča tudi modeliranje odzivov prebivalcev na sprejete ukrepe za preprečevanje širjenja.

Prvo napoved za Slovenijo smo objavili v časopisu Delo 25.3.2020. To napoved so podatki v celoti potrdili.

Članek o obladovannju prvega vala epidemije v Sloveniji z naslovom "Successful Containment of the First Wave of COVID-19 in Slovenia: a Short Assessment" je kot preprint na voljo na Researchgate.

Izbrane napovedi iz obdobja prvega vala so arhivirane spodaj.

Napoved 19.5.2020

Napovedujemo, kako bi lahko sproščanje ukrepov vplivalo na število bolnikov v bolnišnicah (R=0,5) do julija. Kako lahko gre narobe kažejo krivulje R=1,1 , R=1,3 in R=1,5.

Tudi zadnji podatki potrjujejo umirjanje epidemije.

Ocena reprodukcijskega števila R na osnovi pozitivnih testov, hospitaliziranih, intenzivnih in modela epidemije (žal samo za 10 in več dni za nazaj)..

 

Epidemija se umirja v skladu z modelsko napovedjo. Glede na podatkom prilagojen izračun izgleda, da so vsi ukrepi do 20.3. komaj spravili R z začetnih R0=3,5 pod 1 (R=0,91) in da so šele ukrepi omejenega gibanja 30.3. R spustili bistveno pod 1 (R=0,73).

 

Napoved 5.5.2020

Napovedujemo, kako bi lahko sproščanje ukrepov vplivalo na število bolnikov v bolnišnicah (R=0,9) do julija. Kako lahko gre narobe kažejo krivulje R=1,1 , R=1,3 in R=1,5.

Tudi zadnji podatki potrjujejo umirjanje eidemije.

Ocena reprodukcijskega števila R na osnovi pozitivnih testov, hospitaliziranih, intenzivnih in modela epidemije (žal samo za 10 in več dni za nazaj)..

 

Epidemija se umirja v skladu z modelsko napovedjo. Glede na podatkom prilagojen izračun izgleda, da so vsi ukrepi do 20.3. komaj spravili R z začetnih R0=3,5 pod 1 (R=0,91) in da so šele ukrepi omejenega gibanja 30.3. R spustili bistveno pod 1 (R=0,75).

 

Napoved 29.4.2020

Napovedujemo, kako bi lahko sproščanje ukrepov 4.5. vplivalo na število bolnikov v bolnišnicah (R=0,9). Kako lahko gre narobe kažejo krivulje R=1,1 , R=1,3 in R=1,5.

Tudi zadnji podatki potrjujejo umirjanje eidemije.

Ocena reprodukcijskega števila R na osnovi pozitivnih testov, hospitaliziranih, intenzivnih in modela epidemije (žal samo za 10 in več dni za nazaj)..

 

Epidemija se umirja v skladu z modelsko napovedjo. Glede na podatkom prilagojen izračun izgleda, da so vsi ukrepi do 20.3. komaj spravili R z začetnih R0=3,5 pod 1 (R=0,91) in da so šele ukrepi omejenega gibanja 30.3. R spustili bistveno pod 1 (R=0,75).

 

Napoved 27.4.2020

Napoved 24.4.2020

Na podlagi pozitivnih testov ocenjujemo, da je bil pred 11 dnevi (okvirni časovni zamik, s katerim se pokaže dinamika okuževanja na rezultatih testov) R okoli 0,6-0,7, kar pomeni, da smo takrat imeli nekaj manevrskega prostora za sproščanje ukrepov v zdajšnji fazi »dance« do R=0,99. V prihodnje bom predstavili ocenjeni časovni potek R tudi na grafu.

 

 

Epidemija se počasi umirja v skladu z napovedjo.

 

Napoved 21.4.2020

V vseh slikah se lepo vidi, da se epidemija umirja.

V log-log sliko pozitivnih testov smo vrisali tudi 7 dnevno drseče povprečje (črna krivulja), ki nekoliko pogladi dnevne fluktuacije števila testiranih.

 

Število hospitaliziranih se po pričakovanju in v skladu z napovedjo še vedno umirja.

 

Napoved 18.4.2020

V vseh slikah se lepo vidi, da se epidemija umirja.

V log-log sliko pozitivnih testov smo vrisali tudi 7 dnevno drseče povprečje (črna krivulja), ki nekoliko pogladi dnevne fluktuacije števila testiranih.

 

Število hospitaliziranih se po pričakovanju in v skladu z napovedjo še vedno umirja.

 

Napoved 13.4.2020

Napoved 10.4.2020

Število dnevnih pozitivnih testov za celo Slovenijo se je stabiliziralo, kar pomeni, da je R~1. Torej nimamo niti eksponentne rasti niti upadanja epidemije.

 

Število hospitaliziranih je stabilno, na intenzivnih oddelkih žal spet narašča.

 

Animirana napoved 5.4.2020

Ocena širjenja epidemije iz pozitivnih testov: https://youtu.be/4Fwasnl4-Cc

Napoved zasedenosti bolnišničnih kapacitet:https://youtu.be/IMKW1DByuJ8

Animirana napoved 4.4.2020

Ocena širjenja epidemije iz pozitivnih testov: https://youtu.be/fWj10ZQXxSo

Napoved zasedenosti bolnišničnih kapacitet: https://youtu.be/ayxChG-dNK0 

Animirana napoved 3.4.2020

Ocena širjenja epidemije iz pozitivnih testov: https://youtu.be/M_KT7SLobI8

Napoved zasedenosti bolnišničnih kapacitet: https://youtu.be/i8cec525YJY

Napoved 1.4.2020

27.3. se je trend zopet obrnil navzdol. Če bodo v prihodnjih dneh pozitivni testi (v takšnem log-log prikazu) sledili zeleni puščici, smo uspeli epidemijo zajeziti. Zaradi statističnih fluktuacij (in morebitnih drugih pojavov) ocenjujemo, da mora vsaj 7 zaporednih dni število pozitivnih testov slediti zeleni puščici, preden lahko upamo, da smo  uspeli zajeziti epidemijo.

Vizualizacija testov 1.4

Prognoza na osnovi podatkov do 31. 3.
Glede na podatke testiranj še vedno ocenjujemo, da ne gremo več po scenariju nevarne eksponentne rasti, ampak da imamo »le« še linearno rast. Ali smo morebiti celo že v obdobju umirjanja, bo znano v prihodnjih dneh. Za zdaj je vse po pričakovanjih.

Napoved 31.3.2020

Na sliki je na dvojno logaritemski skali prikazan potek števila pozitivnih testov v odvisnosti od števila vseh opravljenih testov. Izkazalo se je, da v vseh državah krivulje epidemije COVID-19 sledijo naklonu rdečih črt na sliki dokler imajo eksponentno rast in da se krivulje skokovito obrnejo strmo navzdol, ko je epidemija obvladana. Če bodo v prihodnjih dneh pozitivni testi (v takšnem log-log prikazu) sledili zeleni puščici, smo uspeli epidemijo zajeziti. Zaradi statističnih fluktuacij (in morebitnih drugih pojavov) ocenjujem, da mora vsaj 7 zaporednih dni število pozitivnih testov slediti zeleni puščici, preden lahko upamo, da smo morebiti uspeli zajeziti epidemijo (poglejte trend pred dvema tednoma, ko se je krivulja kar 5 zaporednih dni krivila navzdol, predvidoma predvsem zaradi spremembe načina testiranja, dejansko pa smo imeli še vedno eksponentno rast).

Vizualizacija testov 30.3.

Prognoza na osnovi podatkov do 31. 3.
Glede na podatke testiranj še vedno ocenjujem, da ne gremo več po scenariju nevarne eksponentne rasti, ampak da imamo »le« še linearno rast. Ali smo morebiti celo že v obdobju umirjanja, bo znano v prihodnjih dneh. Za zdaj je vse po pričakovanjih.

Napoved 29.3.2020

Prognoza na osnovi podatkov do 28. 3. (modelski parametri so nespremenjeni od 26. 3.)
Glede na podatke testiranj ocenjujem, da ne gremo več po scenariju nevarne eksponentne rasti, ampak da imamo »le« še linearno rast. Ali smo morebiti celo že v obdobju umirjanja, bo znano v prihodnjih dneh. Za zdaj je vse po pričakovanjih. Ostanite prosim doma, kajti napovedne krivulje dejansko rišete vi, jaz preko njih le vidim, kako se držite ukrepov.

 

Napoved 28.3.2020

28.3.2020

Napoved 25.3.2020

Realistična napoved (levo) in napoved brez ukrepov (desno). Glej tudi Delo, kjer je predstavljena optimistična napoved, ki predvideva, da se ukrepi izvajajo 100% in se po drugem svežnju ukrepov bolezen skoraj ne širi več.

 napoved 25.3.2020

NOVICE
Seminar ESFR-SMART, Pertuis, Francija, 4. 4. – 9. 4. 2022
V okviru evropskega projekta ESFT-SMART je bil organiziran seminar o težkih nesrečah v z natrijem hlajenih hitrih reaktorjih. Na seminarju, ki je bil namenjen predvsem mlajšim raziskovalcem in študentom, je bil podan pregled preteklih, ...
Joint European Torus (JET) proizvedel rekordnih 59 MJ fuzijske energije
Konzorcij EUROfusion, ki ga sofinancira Evropska komisija, združuje 4800 raziskovalcev iz 30 raziskovalnih organizacij, v njem pa sodeluje tudi več kot 40 raziskovalcev z osmih...
Turbulent Flow over Confined Backward-Facing Step: PIV vs. DN
Boštjan Zajec, Marko Matkovič, Nejc Kosanič, Jure Oder, Blaž Mikuž, Jan Kren in Iztok Tiselj iz Odseka za Reaktorsko tehniko IJS so objavili članek z naslovom “Turbulent Flow over Confine...
Prof. dr. Leon Cizelj izvoljen za predsednika združenja evropskih jedrskih strokovnjakov (European Nuclear Society - ENS)
Prof. dr. Leon Cizelj je bil na predlog Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije soglasno izvoljen za predsednika združenja evropskih jedrskih strokovnjakov (European Nuclear Society - ENS; ...
Opravljena nova eksperimentalna kampanja: Preučevanje temperaturnih fluktuacij v polno razvitem toku
Opravljena nova eksperimentalna kampanja: Preučevanje temperaturnih fluktuacij v polno razvitem toku Dr. Mohit Sharma ter sodelavci na Odseku za reaktorsko tehniko so opravili eksperiment turbulentnega prenosa...
Uspešno izvedena že 8. konferenca mladih jedrskih strokovnjakov YGNC
Mreža mlade generacije Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije (MMG DJS) je 19. 5. 2021 v sodelovanju z Odsekom za reaktorsko tehniko Instituta »Jožef Stefan« priredila že 8. konferenco mladih jedrskih strokovnjakov YGNC. Konfere...
A single grain boundary parameter to characterize normal stress fluctuations in materials with elastic cubic grains
Dr. Samir El Shawish in dr. Timon Mede z Odseka za reaktorsko tehniko na Institutu »Jožef Stefan« sta v sodelovanju z dr. Jeremyjem Hurom z Université Paris-Saclay, CEA (Francija) objavila znanstven...
Modelling of premixed layer formation in stratified fuel–coolant configuration
Janez Kokalj, dr. Mitja Uršič ter dr. Matjaž Leskovar, sodelavci Odseka za reaktorsko tehniko na Institutu »Jožef Stefan«, so objavil znanstveni članek »...
Validation of a morphology adaptive multi-field two-fluid model considering counter-current stratified flow with interfacial turbulence damping
Dr. Matej Tekavčič, sodelavec Odseka za reaktorsko tehniko na Institutu »Jožef Stefan«, je v sodelovanju z raziskovalci iz Inštituta za dinamiko tekočin, Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf (Nemčija) objavil zn...
Sestanek programskega odbora konference NESTet 2020, Bruselj, 7.-10.1.2020
Konferenca NESTet je posvečena izobraževanju in usposabljanju na področju jedrskih tehnologij. Po nekajletnem zatišju (zadnji NESTet je evropsko društvo jedrskih strokovnjakov (...
15th Steering Committee Meeting of the TSO Forum (TSOF), Dunaj, Avstrija, 17.-18. 2. 2020
Mednarodna agencija za atomsko energijo (IAEA) je leta 2010 ustanovila zbor pooblaščenih izvedencev za jedrsko in sevalno varnost (TSO) z namenom spodbujanja sodelovanja in izmenjave informacij. Osnovo za delovanje zbora predstavlja dokument TE...
Komunikacijska delavnica projekta ENEN+, Bruselj, Belgija, 13.-14.10.2019
Del projekta ENEN+ (Attract, Retain and Develop New Nuclear Talents Beyond Academic Curricula) je tudi razvoj in izvedba komunikacijske strategije, ki naj jedrske deležnike seznani z izz...
WPSAE Progress Meeting & PMU meeting, Garching, Nemčija, 27.1.-29.1. 2020
Evropske fuzijske raziskave v okviru Obzorja 2020 združuje ciljno orientiran 7-letni (2014-2020) fuzijski program EUROfusion, ki poteka pod okriljem EURATOM pogodbe. V okviru programa EUROfusion je velik del aktivnosti nam...
Sestanek Upravnega odbora ENEN, Bruselj, Belgija, 23.-25.10.2019
Več kot 75 članic združenja ENEN predstavlja večino evropskih univerz in raziskovalnih inštitutov, ki izobražujejo na področju varne rabe jedrske energije. V več kot desetletju obstoja je združenju uspel...
Sestanek EHRO-N Senior Advisory Group, Petten, Nizozemska, 18.-19.11.2019
European Human Resource Observatory – Nuclear (EHRO-N) je v letu 2011 ustanovila Evropska komisija z namenom sp...
Pripravljalni sestanek H2020 projekta SCC-SMR, Petten, Nizozemska, 27.-28.8.2019
Razpis za projekte Obzorja 2020 EURATOM v letu 2019 predvideva tudi aktivnosti pri razvoju malih in modularnih reaktorjev. Projekt SCC-SMR združuje zelo širok mednarodni konzorci...
Mednarodno ocenjevanje Tehniške univerze v Harbinu, Harbin, Kitajska, 14.-18.7.2019
Tehniška univerza v Harbinu (Harbin Engineering University, HEU) sodi z več kot 900 študenti v dveh jedrskih programih (jedrska tehnika, radiokemija) med največje na Ki...
mobile view